11 Ağustos 2011 Perşembe

Patlıcanlı Açma Börek


Lezzetli bir açma börek tarifi...


Malzemeler:
Hamur için:
  • 1 kg un
  • Aldığı kadar su
  • 1 çay bardağı yoğurt,
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz
Ara kat ve üzeri için:
  • küçük bir kase sıvı yağ
İç harcı için:
  • 4-5 adet patlıcan
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3-4 adet biber
  • 2 adet soğan
  • 2-3 adet domates
  • Tuz, istenen baharat (karabiber, kimyon, pul biber vs)
Yapılışı:
  • Patlıcanları tamamen soyun, bütün halde tuzlu suya koyup 15-20 dakika bekletin. Daha sonra yıkayıp, suyunu sıkın ve küp küp doğrayın.
  • Tavaya zeytinyağını alın yemeklik doğranmış biber ve soğanı ekleyerek kavurun. Rengi döndükten sonra kabuğunu soyup doğradığınız domatesleri ekleyin, 1-2 dakika da domatesleri kavurduktan sonra küp doğranmış patlıcanları katın.
  • Tuz ve baharatı ekleyip hiç su eklemeden -domatesin suyu ile- kısık ateşte patlıcanlar yumuşayana kadar pişrin. (İsteyen harca bulyon da ekleyebilir, bu durumda tuz eklemenize gerek yok)
  • Hamur için bir kaba unu ve tuzu alın, ortasını açın, sıvı malzemeleri ekleyin (yoğurt, sıvı yağ), yavaş yavaş suyu ekleyin ve elinizle yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Üzeri kapalı olarak hamuru bir kenara alıp 1 saat dinlendirin.
  • Daha sonra hamuru bezelere ayırın ve hafif un serpilmiş zeminde olabildiğinde ince açın, üzerine biraz sıvı yağ gezdirin. Yufkayı ortadan kesin geniş kısmına harcı koyup rulo haline getirin.
  • Bütün yufkalara aynı işlemi uygulayın.
  • Üzerine fırçayla sıvı yağ sürün ve önceden ısınmış fırında üzeri kızarana kadar pişrin.

3 yorum:

  1. Elif Nur Yerlitaş11 Ağustos 2011 05:08

    En sevdiğim börek çeşidi patlıcanlı börektir, özellikle el açması yapılması asıl lezzeti katan unsur bana göre, patlıcanın bol bulunduğu şu zamanlarda bolca yapılıp yenmeli, annem de çok yapardı sağolsun ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Patlıcanlı börek çok güzel oluyor.El açması olunca da bir başka tabii ki.Kayınvalidenizin ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!