30 Nisan 2010 Cuma

Mayalı Poğaça



Geçenlerde işyerinde düzenlediğimiz doğum gününden bahsetmiştim. O gün hepimiz arkadaşımın getirdiği bu poğaçaları çok beğenmiştik. Uzun uğraşlardan sonra arkadaşımdan tarifi alabildim :) Sağolsun arkadaşım bana tarif defterini de verdi incelemem için. Çok cici bir defter, çok beğendiğim için fotoğrafını sizlerle de paylaşmak istedim.



Malzemeler:
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ (mısırözü)
  • 1 adet yumurta
  • Un (yaklaşık yarım kilo)
  • 1 paket yaş maya (kuru ya da instant da olur)
  • 1 çay kaşığı mahlep (varsa)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
Üzerine:
  • 1 adet yumurta sarısı (akı da hamuruna konbilir)
  • Susam, çörek otu, haşhaş tohumu vs.
İç harcı:
  • Lor, maydanoz (ya da istenen başka malzemeler de olabilir)
Yapılışı:
  • Ilık sütün içine şeker ve maya eklenir, maya eritilir (instant maya da buna gerek yok.)
  • Maya kabardıktan sonra sıvı yağ, yumurta, tuz ve mahlep karıştırılır.
  • Un eklenir, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur.
  • Yarım saat ılık bir yerde üzeri kapalı olarak mayalanmaya bırakılır.
  • İç harcı konarak istenen şekil verilir.
  • Tepsiye alınıp üzerine yumurta sarısı sürülür, çörekotu vs serpilir.
  • Yarım saat de tepside mayalandırılır.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180-200 derecede pişirilir.
Notlar:
  • Hamuru yarım saat tepside mayalandırma imknınız yoksa fırında önce 130-150 derecede yani düşük ısıda bir süre tutun kabarmaya başladıktan sonra asıl pişme ısısına getirin, yine mayalanma işlemi olacaktır.
  • Hamuru yarım ölçüden yaparak pizza hamuru yerine kullanabilirsiniz.
  • Hamurdan kopardığınız bezeleri nişasta ya da pudraşekeri serperek merdaneyle açıp içine haşhaş, pekmez ya da tahin sürüp rulo yapıp gül şekli vererek tatlı mayalılar da hazırlayabilirsiniz.

29 Nisan 2010 Perşembe

Yumurtalı Sarmaşık

yumurtalı sarmaşık

Geçen gün kayınvalidemin sarmaşık tarifini yayınlamıştım. Hem blogdaki yorumlardan hem de blogu takip edip yorumlarını sayfaya yazmak yerine mail atan ya da yüzyüze görüştüğümüzde bana ileten sessiz okurlarımdan :)) sarmaşığın çok bilinmediğini fark ettim. Bundan dolayı yapımı çok basit olsa da yumurtalı sarmaşıktan da söz etmek istedim.


Aslında çok farklı bir tarif vermeyeceğim, önceki yazıda anlattığım aşamalara ve püf noktalara göre sarmaşık kavurmasını hazırladıktan sonra kişi sayısıya göre 1 ya da 2 yumurta kırıp tuz ve baharat ekleyerek çırpıyor ve sarmaşık kavurmasının üzerine döküyoruz. Yumurtalar piştikten sonra ister sade olarak ister üzerine yoğurt ekleyerek tüketin. Afiyet olsun :)

28 Nisan 2010 Çarşamba

Şekerpare 1 (şerbeti kaynatılmadan)

Şekerpare
Amcamlardaki akşam yemeğinden paylaşacağım son tarif şekerpare. Normalde şerbetli tatlılarla aram pek iyi olmadığı halde ben bile sevdim. Özellikle dondurmayla birlikte tadı çok hafifti. Tarifini aldığımda şerbetinin kaynatılmaması bana çok orjinal geldi. Belki de ben şerbetli tatlılarla çok haşır neşir olmadığım için daha önce bu tarz bir şerbet kullanımına rastlamamıştım. Şerbetin kaynama ve soğuma süreci de olmayınca son derece pratik bir tatlı.

Malzemeler:
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1,5 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı un (yaklaşık)
  • 2 paket kabarta tozu
  • 1 paket vanilya
  • Fındık (üzerine)
Şerbeti için:
  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
Yapılışı:
  • Yumurta, sıvı yağ, yoğurt ve  irmik karıştırılır.
  • Kabartma tozu ve vanilya karıştırılmış un yavaş yavaş eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir.
  • Hamurdan koparılan parçalar kurabiye gibi yuvarlaklaştırıp ortasına birer fındık yerleştirilir.
  • Fırın tepsisine dizilen şekerpareler 170-180 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir.
  • Ayrı bir yerde şeker ve suyu iyice karıştırarak bir şerbet elde edilir (şerbeti pişirmiyoruz, sadece şeker eriyene kadar karıştırıyoruz)
  • Tatlı piştikten sonra sıcakken şerbeti her tarafına gezdiriyor ve tekrar fırına koyuyoruz. (bu aşamada fırın kapalı sadece sıcaklığında tatlı şerbeti daha iyi emmiş oluyor)
Not:
  • Bu ölçülerle 1 tepsi (büyük fırın tepsisi) tatlı çıkıyor, daha az isterseniz ölçüleri aynı oranda azaltabilirsiniz.
  • Yanında dondurma ya da kaymakla servis etmenizi öneririm.

27 Nisan 2010 Salı

Fırında Tavuk

Amcamlarda akşam yemeği

 
Kumru yengemin tariflerini vermeye bu nefis tavuk yemeği ile devam ediyorum. Çektiğim fotoğraf ne yazık ki yemeğin güzelliğini yansıtmıyor, bir an önce yemeğe başlama isteğimden olsa gerek :) Ben fırında tavuğu genelde parça tavuk eti kullanarak yapıyordum, ama bu şekilde bütün tavuk bence çok daha heybetli görünüyor, göz dolduruyor :) Sofraya bu şekilde getirip servisi masada yapıldığında misafir için hoş bir sunum olacağını düşünüyorum.
1
Malzemeler:
  • 1 bütün tavuk
  • 1-2 yemek kaşığı salça
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2-3 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 1-2 adet sarımsak (isteğe bağlı)
  • Tuz
  • İstenen baharatlar
  • 1 adet fırın poşeti
Yapılışı:
  • Sıvı yağ, salça, tuz  ve baharatlar karıştırılarak hazırlanan sos tavuğun her yerine sürülür.
  • Patates, sarımsak ve soğan doğranır (çok ince doğramayın tavuk pişene kadar erimesin)
  • Fırın poşeti biraz unlanır (yapışmaması için), ardından tavuk, soğan ve patatesler eklenir, kalan sos varsa o da eklenir.
  • Fırın poşetinin ağzı bağlanır, birkaç yerinden delinir ve 180-200 derecede tavuk kızarana kadar pişirilir.

25 Nisan 2010 Pazar

Rulo Börek

Rulo börek

Kumru yengemin akşam yemeğinde bizim için hazırladığı tariflerden biri de rulo börekti. Böreğin dışı çıtır, içi su böreği lezzetindeydi. Gelelim tarife...

Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 1/2 kilo lor
  • 3 adet haşlanmış patates
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 şişe madensuyu
  • Tuz
Üzerine:
  • İstenen baharatlar
  • 2 adet yumurta sarısı
  • susam, çörekotu vs.
Yapılışı:
  • Haşlanmış papatesler ezilir ya da rendelenir, lorla karıştırılır, tuz ve baharatlarla tatlandırılır.
  • Sıvıyağ, yopurt ve soda karıştırılır.
  • Yufka serilir, üzerine önze sıvı karışım daha sonra patatesli lorlu harç yayılır.
  • Diğer yufkalara da aynı işlem uygulanır.
  • Yufkalar rulo olarak sarılır.
  • Buzluğa kaldırılır 2-3 saat bekletilir.
  • Ardından buzdolabına alınır tercihen 1 gece bekletilir.
  • Dilim dilim kesilir, üzerine yumurta sarısı sürülüp susam serpilir.
  • Üzeri kızarana kadar pişirilir.
Not:
  • Servise yakın zamanda pişirilip sıcak olarak tüketilmesi daha iyi olur.

24 Nisan 2010 Cumartesi

Sebze Çorbası

Amcamlarda akşam yemeği
 
Amcamların sofrasından tariflere paylaşmaya sebze çorbasıyla başlıyorum. Günün en çok beğenilen lezzetlerinde biriydi. Bu yüzden Kumru yengemin tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Her ne kadar havalar ısınmaya başlasa da çorba benim için yemeğin vazgeçilmezlerinden. Bu lezzetli çorbayı da kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum.
 
Malzemeler:
  • 2 adet kabak
  • 2 adet havuç
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet yeşil soğan
  • 1 tutam ıspanak
  • 3-4 dal maydanoz, dereotu
  • 1/4 margarin
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı yıldız şehriye
  • 1 su bardağı süt
  • Tuz
  • İstenen baharatrlar
Yapılışı:
  • Bütün sebzeler bir tencereye alınız, üzerini geçecek kadar su eklenerek yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlanan sebzeler süzgeçten geçirilerek ya da blendır ile ezilir.
  • Ayrı bir yerde sıvı yağ ve margarinle un kavrulur, şehriyeler eklenir, biraz kavrulur.
  • Üzerine süt eklenir, karıştırılır.
  • Bu karışım çorbaya eklenir, tuz ve sitenen baharatlar katılır.
  • Şehriyeler yumuşayana kadar pişirilir.

Amcamlarda Akşam Yemeği


amcamlarda akşam yemeği

Dün akşam akşam yemeğinde amcamlarla beraberdik. Sevgili Kumru yengem ve hamarat kızı Aslı bizim için çok leziz yemekler hazırlamıştı. Ben de tabi bu güzelliklerin hem fotoğrafını çektim hem de tariflerini aldım. Çok keyifli bir akşam geçirdik. Onlara buradan teşekkür ediyor ve menüye geçiyorum.

Amcamlarda akşam yemeği

sarma
Yaprak Sarması

Amcamlarda akşam yemeği 
Yeşil Salata

Rulo börek

Amcamlarda akşam yemeği

1
Tavuklu Pirinç Pilavı

Şekerpare

Tarifleri çok yakında...

22 Nisan 2010 Perşembe

Sarmaşık Kavurması

Sarmaşık Kavurması

Sarmaşık,Ege'mizin güzel otlarından sadece bir tanesi... Faydaları saymakla bitmiyor,  tansiyon, kolestrol ve üreyi düşürme, iştah açma, hazmı kolaylaştırma gibi pek çok özelliği var. Mayıs ayının sonlarına kadar pazarlarda bulunabiliyor.

Sarmaşık Kavurması

 

Malzemeler:
  • 1 demet sarmaşık otu
  • 1 adet soğan
  • Zeytinyağı
  • Tuz, karabiber
 Yapılışı:
  • Sarmaşıklar yıkanır, sap kısımları kesilir.
  • Taze kısımları elle kırılır (bıçakla kesilince acı oluyor).
  • Zeytinyağında yemeklik doğranan soğan kavrulur, ardından sarmaşıklar eklenir.
  • Çok az su ekleyip kısık ateşte ot yumuşayana kadar pişirilir.
  • Suyunu çektikten sonra tuz ve karabiberi eklenir.
  • Bu aşamadan sonra üzerine yumurta kırılabilir, sarımsaklı yoğurt eklenebilir ya da sade de yenebilir.
Not:
  • Kuru soğan yerine taze soğanın ya da pırasanın yeşil kısımları da eklenebilir.
  • "Acı ot" olarak da bilinen sarmaşığın kendinden acı bir tadı olduğunu da belirtmek gerekir.
  • Pişirirken mümkünse metal kaşık değdirmeyin (acılığı daha da artırıyor), tahta kaşıkla ya da sallayarak karıştırın.
  • Tuzunu mutlaka ot piştikten sonra ekleyin, baştan konursa acı olur.

21 Nisan 2010 Çarşamba

İzmir'de Kitaplı Günler&Ayla Kutlu Konferansı


İzmir Kitap Fuarı

Bugün bir yemek tarifiyle değil, İzmir'imizdeki kültürel etkinlikler hakkındaki haberlerle karşınızdayım :) İzmir'lilerin sabırsızlıkla beklediği Kitap Fuarı 17 Nisan'da açıldı. 25 Nisan'a kadar devam edecek olan  fuarı İzmirliler Uluslararası İzmir Fuar Alanı’nda ziyaret edebilirler. 

İzmir Kitap Fuarı-Karagöz

Ben fuara gitmek için özellikle hafta içini tercih ettim,  daha az kalabalık olacağını ve daha rahat dolaşabileceğimi düşünmüştüm, yanılmışım :) Lise, ilköğretim ve hatta ana okulu öğrencileri öğretmenleriyle birlikte topluca gelmişlerdi, dolayısıyla ortam epey kalabalık ve cümbüşlüydü. Rengarenk çocuk kitapları, kuklalar, Karagöz malzemeleri gibi çocukların ilgisini çekecek pek çok şey vardı. Kalabalıkta standları gezmek biraz zor olsa da İzmirlilerin kitaba ve yazarlara verdiği değeri görmek sevindiriciydi.
İzmir Kitap Fuarı

Fuarda hem akademik hem de popüler kitapları bir arada görmek mümkün. Her yaşa, her zevke hitap edecek çeşitlilikte kitaplar var. Kitaplarda %50'ye varan indirimler olduğunu da belirtmeliyim. Ayrıca düzenlenen imza günleriyle okuyucuların yazarla buluşması hedeflenmiş. Fuar devam ettiği sürece her gün çeşitli etkinlik ve konferanslar düzenlenecek. Bu etkinliklerin listesi için buraya, yazarların imza günlerini öğremmek için de şuraya bakabilirsiniz.

İzmir  Fuarı

Bahsedeceğim bir diğer etkinlik, Kitap fuarı için şehrimizde bulunan Ayla Kutlu'nun Ege Üniversitesi'nde verdiği bir konferans. Günümüz edebiyatının önemli hikâyeci ve romancıları arasında yer alan Ayla Kutlu, çoğunluğu Ege Üniversitesi öğrencilerinden oluşan dinleyicilerine eserlerinin gizemli dünyasını açtı. Eserlerini nasıl yazdığını, hangi kaynaklardan beslendiğini anlattı, öğrencilerin sorularını cevapladı. Konuşmasını güzel hikaye ve anektodlarla zenginleştiren Ayla Kutlu, samimi ve esprili yaklaşımıyla da dinleyicilerin gönlünü bir kez daha kazandı. Ayla Hanımla tanıştığım için, eserleri hakkındaki çeşitli bilgileri onun anlatımından dinleyebildiğim için kendimi şanslı sayıyorum.

19 Nisan 2010 Pazartesi

Arpa Şehriye Salatası

şehriye salatası


Baharın gelmesi ve yazın yaklaşması ile birlikte hafif yiyeceklere yönelme eğilimi başladı bende. Bu salata da hem doyurucu hem de lezzetli. İçindeki malzemeleri evinizde bulunanlara ya da damak zevkinize göre çeşitlendirebilirsiniz.

şehriye salatası


Malzemeler:
  • 1/2 paket arpa şehriye (2 subardağı)
  • 2-3 adet kırmızı biber (taze ya da közlenmiş)
  • 2-3 adet kornişon turşu
  • 2-3 adet yeşil soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet dereotu
  • 1 tutam taze nane
  • 1 küçük kutu konserve mısır
  • 5-6 adet biberli yeşil zeytin
  • 1 yemek kaşığı kapari turşusu (isteğe bağlı)
Sosu için:
  • Limon
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber, nane, sumak vs.
Yapılışı:
  • Şehriyeler tuzlu kaynar suda hafif diri kalacak şekilde haşlanır.
  • Süzgüye alınır, soğuması beklenir. (bu aşamada beklemeyip soğuk sudan geçirebilirsiniz)
  • Kırmızı biber, turşu ve yeşillikler doğranıp eklenir.
  • Sosu hazırlanıp dökülür.
  • Üzeri mısır, yeşil zeytin, kapari vs ile istenen şekilde süslenir.

18 Nisan 2010 Pazar

Bitter Çikolatalı Kek

çikolatalı kek

Bu keki pudingli kek tarifindeki gibi hazırladım, tek farkla orada hindistan cevizli puding kullanmıştım, burada ise bitter çikolatalı puding kullandım. Aslında niyetim bu kekin fotoğrafını o tarifin altına eklemekti, ama bitter çikolatalı pudingle bu kek o kadar güzel oldu ki ayrı bir başlıkta yer almayı hak etti diye düşündüm :)

Kekin dokusu çok güzeldi, yumuşacık, delikli kek kalıbı yerine yuvarlak bir tepsiye dökülüp üzerine çikolatalı sos ilavesiyle pasta lezzetinde olacağını düşünüyorum. Ben üzerine Dr. Oetker'in yeni çıkan ebruli glazürlerinden uygulayacaktım ama vaktim olmadı. Bu şekliyle bile güzeldi :)

çikolatalı kek

Tarif için bakınız pudingli kek :)

16 Nisan 2010 Cuma

Gazozlu Poğaça

Poğaça


Gazozlu poğaçayı ilk kez sevgili Banu'da görmüştüm. Ondan sonra da birçok kez yaptım. Bu poğaçalar harika oluyor. Gazozdan dolayı kabarmama riski yok, mayalı hamurlarda başarılı olamayanların bile rahatlıkla deneyebileceği bir tarif. Hazır hafta sonu da gelmişken kahvaltı için ve gün içinde atıştırmalık olarak çok iyi bir alternatif olacağını düşünüyorum.


Poğaça 
Malzemeler:
  • 1 su bardağı gazoz (oda sıcaklığında)
  • 1/2 su bardağı su (oda sıcaklığında)
  • 1 paket  (250 gr.) tereyağı (yumuşak)
  • 1 yemek kaşığı kuru maya ya da 30 gr. yaşmaya (ben Dr. Oetker  instant maya kullandım)
  • 1 yemek kaşığı şeker (ben gazozdaki şekeri de düşünerek 1/2 yemek kaşığı kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı tuz (içine konacak peynirin tuzunu düşünerek 1 çay kaşığı tuz kullandım)
  • Un
İç malzeme:
  • peynir, lor, vs.
  • maydanoz
Üzerine:
  • 2 yumurta sarısı
  • Sıvıyağ
  • Çörekotu, susam vs.
Yapılışı:
  • Bir kapta gazoz, su, maya, şeker ve tuz karıştırılır.
  • 2 su baradğı un eklenir, yoğrulur.
  • Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ eklenerek yoğurmaya devam edilir.
  • Yavaş yavaş un eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir.
  • hamur, mayalanması için ılık bir yerde üzeri kapalı olarak 30 dk bekletilir.
  • Mayalanan hamur tekrar yoğrulur, ardından dört eşit parçaya ayrılır.
  • Her parça unlanmış zeminde merdaneyle servis tabağı büyüklüğünde açılır.
  • Her parça (sigara böreği keser gibi ) 8 parçaya bölünür. (Ben 12 parçaya böldüm, çok minik görünüyordu ama pişince kocaman oldular.)
  • Her parçaya iç malzemesi konur ve rulo olarak sarılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye dizilir (hamurun kabarma payını düşünerek aralıklı dizin)
  • Biraz sıvıyağla inceltilmiş yumurta sarıları sürülür, üzerine susam, çörekotu, haşhaş tohumu vs. serpilir.
  • Tepsi mayası için 30 dk. daha bekletilir.
  • Önceden ısınmış fırında 180-200 derecede pişirilir.
Not:
  • Hamurun iyi kabarması için kullanacağınız malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.
  • Gazozu kullanmadan hemen önce açın, asidi kaçan gazoz istenen etkiyi yapmayacaktır.
  • İç malzemesinde peynir dışında patatesli, ıspanaklı vs dilediğiniz çeşitleri kullanabilirsiniz.

15 Nisan 2010 Perşembe

Tike Restaurant (Alsancak)

alsancak tike restaurant

Sevgili Gurme'miz yine çok keyifle okunacak bir yazııyla bizlerle... Kendisi bugün bizleri Alsancak'a götürecek ve güneyin harika lezzetlerini tadabileceğiniz bir mekânı tanıtacak. Buyrun lezzet yolculuğuna...

alsancak tike restaurant

İzmir'de güneş bir başka doğar, ışıltısını denizin parıltısıyla bütünleştiren güneş, İzmirli'nin ve İzmir'i sevenlerin gönlüne, yüreğine doğar. Hele bu güzelliği Kordon boyundan izlemek insana eşsiz bir mutluluk katar. Bu güzelliği yaşayabileceğiniz yerlerin başında gelen güzel bir restorandan bahsedeceğiz sizlere. İzmir'in en özel yerlerinden biri olan Efes Oteli’nin bahçesinde bulunan Tike (Aslancak) Restoran.

alsancak tike restaurant

İzmir'de sevdiklerinizle başbaşa yemek yiyebileceğiniz ender mekânlardan birisidir Tike (Alsancak). Restoran zincirleriyle yurtiçi ve yurtdışında birçok mekâna sahip olan bu lezzet durağı, güneyin eşsiz tatlarını ayağınıza kadar getiriyor. Adana, Hatay, Mersin illerinin birbirinden güzel yemeklerini bir arada bulabileceğiniz bir yer. Özellikle İzmir’imizin sembolü haline gelmiş olan Efes Oteli’nin (Swiss Otel) bahçesinde bulunması, mekâna apayrı bir güzellik katmaktadır.

alsancak tike restaurant

Ambiyans olarak şık, ferah ve rahat edebileceğiniz bir restoran olan Tike, hizmet anlayışı olarak da sizi memnun etmeyi ilke edinmiş özel bir mekan.


alsancak tike restoran

Bu güzel mekânın lezzetlerine gelecek olursak, başlangıç olarak sıcak servis edilen pastırmalı humus, mütebbel ve soğuk servis edilen kabak çitmeyi önerebilirim. Bu lezzetleri tattıkça kendinizi İzmir’in dışında bulacak, belki güneye kadar ufak bir seyahate çıktığınızı hissedeceksiniz.
alsancak tike restoran

Ana yemek kısmı için önerebileceğim bir iki yemek var ki muhakkak bu restoranda denenmeli. Özellikle bu restoran da kuzu eti kullanılmakta ve dana eti ile yapılan tek yemek külbastı, ve bu külbastıyı tattığınız da ağzınızda eriyen etin lezzeti tüm sıcaklığıyla bedeninizi saracak ve güzel anın bitmemesini arzulayacaksınız. Ayrıca bir diğer lezzet de Küşleme (Kuzu Bonfile), tattıkça doğru bir tercih yaptığınızı anlayacaksınız.

Alsancak tike

Tatlı kısmında ise Hatay yöresinin o güzel lezzeti Künefeyi göreceksiniz, ancak özellikle tatmanızı istediğimiz bir lezzet varki o da dondurma ile ikram edilen helvası. Doğrusu bu padişah tatlısının ne kadar lezzetli yapılabileceğini görüp şaşıracaksınız.


2008 yılında açılan bu mekân İzmirlileri birbirinden güzel lezzetleriyle bekliyor. Şimdiden afiyet olsun.


Ambiyans : 3 ***

Fiyat : 2 **

Lezzet : 3 ***


Tike Alsancak
Adres: Şehit Nevrez Bulv. No:2 Alsancak/İZMİR
Telefon: 0232 441 71 91
Faks: 0232 441 19 29

14 Nisan 2010 Çarşamba

Elmalı Turta


Sevgili Melike'nin bize Ankara'dan gönderdiği harika bir tarif var yine... Tıpkı açmalar gibi elmalı turta da son derece davetkar görünüyor :) Elma ve tarçın uyumunun birleştiği bir lezzet...

Bu güzel tarif için Melikeciğime çok teşekkür ediyorum.

elmalı turta

Malzemeler:
  • Yarım paket margarin (eritilecek)
  • 1 çay bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
  • 2 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Un
İçine:
  • 3-4 adet elma
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 çay kaşığı tarçın
  • Ceviz (isteğe bağlı)
Yapılışı:
  • İç harç dışındaki tüm malzemeler bir araya getirilerek hamur yoğrulur. (sert bir hamur olmalı)
  • Bu arada elmalar rendelenir, üzerine şeker ve ceviz eklenerek elmalar yumuşayana kadar kavrulur, ocağı kapattıktan sonra tarçın eklenir. (harç marmelat kıvamında olacak)
  • Hamurdan bir portakal kadarı kenara ayrılır, kalanı borcama döşenir.
  • Üzerine elmalı karışım eklenir.
  • Kalan hamur elmaların üzerine rendelenir ya da elle şekillendirilirerek elmaların üzeri kapatılır.
  • 170-180 derecede yaklaşık 30-40 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.
elmalı turta

13 Nisan 2010 Salı

Tarçınlı Kurabiye

Tarçınlı kurabiye

Ayten ablanın hazırladığı güzel lezzetlerden biri de bu kurabiyelerdi. Ağızda dağılan ve mis gibi tarçın kokan bu kurabiyeleri fındık, ceviz gibi farklı lezzetlerle çeşitlendirmek mümkün. Çayınıza, kahvenize eşlik edecek ve uzun süre taze kalacak bu kurabiyeleri denemenizi tavsiye ederim.

Tarçınlı kurabiye

Malzemeler:
  • 150 gr tereyağ ya da margarin (oda sıcaklığında)
  • 75 gr şeker (yaklaşık yarım su bardağından 1 parmak eksik)
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 1/2 paket vanilya
  • Un (yaklaşık 2-2,5 su bardağı)
Üzeri için:
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 yumurta akı
Yapılışı:
  • Margarin, şeker ve yumurtayı karıştırın.
  • Bu karışıma tarçın ve vanilyayı ekleyin.
  • Kabartma tozunu una karıştırın yavaş yavaş hamura ekleyin, hamuru yoğurun.
  • Hamuru tazgaha alın, merdaneyle yarım santim kalınlığında açın kurabiye kalıplarıyla kesin.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alın, üzerine yumurta akı sürdükten sonra tarçın ve şeker serpin. (Ayten abla bu son aşamayı yapmayıp pudra şekeri serpmiş, tercih sizin)
  • Kurabiyelerinizi önceden ısıtılmış fırında 180 derecede yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Not:
  • Bu ölçülerle yukarıdaki iki tabakta olduğu kadar kurabiye çıkıyor, ölçüyü oranları bozmayarak artırıp azaltabilirsiniz.
  • Hamuru yapıp bir kısmına tarçın, bir kısmına fındık vs ekleyerek ve farklı şekiller vererek birkaç farklı çeşit kurabiye elde edebilirsiniz.