6 Eylül 2010 Pazartesi

Kalburabastı


Sizinle bugün bayram tatlılarınız için harika bir alternatif olacak bir lezzeti paylaşacağım. İzmir'e özgü tatlılardan biri: kalburabastı ya da diğer adıyla kalburabasma. Bu tarifi yıllar önce bir bayramda çok güzel yemek yapan ve özellikle de Ege yemeklerini çok iyi bilen yengemin annesinin evinde yemiştim. Şerbetli tatlıların hiç birisi ile arası olmayan biri olarak hatır için bir çatal aldığımı, ardından hemen tarifini istediğimi söylersem ne kadar güzel olduğunu tahmin edersiniz sanırım. O zamandan beri her bayram bu tatlıyı yaptım ve beğenmeyen, tarifini istemeyen olmadı :) Diğer kalburabastılardan hem tarifi hem de lezzeti oldukça farklı! Kıyır kıyır ağızda dağılan bir lezzeti var... İçindeki tarçın kokusu mis gibi...

Bu tarifi bayram için mutlaka denemenizi öneririm, püf noktalarına dikkat ederseniz, daha doğrusu tarifime birebir sadık kalırsanız çok iltifat alacağı garanti :) Bunu özellikle söylüyorum, çünkü yıllardır bu tarifi isteyen herkese verdim ama aynı lezzeti tutturamadıklarını söyledi yapanlar. Sebebi ise canım irmiksiz kalburabastı mı olur, dur şuna biraz da yoğurt koyayım,yumurtayı söylemeyi unuttu herhalde... gibi eklemeler yapmaları :)) Malzeme listesi çok sade ve yağ miktarı fazla gibi görünse de kesinlikle bu şekilde deneyin, pişman olmazsınız. Bu bayram farklı bir tariflere sevdiklerinizi şaşırtın....


Malzemeler:
Hamuru:
  • 1 su bardağı mısırözü yağı
  • 1 su bardağı zeytinyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çentik tuz
  • Alabildiği kadar un
İçi:
  • Ceviz
  • Tarçın
  • Toz şeker
Şerbeti:
  • 3 sı bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1-2 damla limon suyu
Yapılışı:
  • Soğuması için önce şeker ve su kaynatılarak şerbet hazırlanır.
  • İçi için bir kaseye iri parçalar halinde doğranmış ceviz, tarçın ve 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker eklenir. (eriyen şeker ve tarçın tatlının içinde harika bir aroma oluşturuyor, cevizleri sakın incecik çekmeyin robotta dişe gelmeli) 
  • Hamurun tüm malzemeleri karıştırılarak ele yapışmayan sert de olmayan bir hamur elde edilir.
  • Üzeri kapatılarak buzdolabına kaldırılır ve 30 dk bekletilir. (üzeri açık olursa kuruyabilir)
  • Dolaptan alınan hamur yağını salmış olacağı için tekrar yoğrulur.
  • Ceviz büyüklüğünde koparılan parçalar bir rende ya da varsa kalbur üzerinde elle açılır.
  • Hamurun ortasına hazırlanan cevizli iç konur, yuvarlanarak kapatılır.
  • Tepsiye dizilen kalburabastılar 170-180 derecede kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan kalburabastılar başka bir tepsiye alınır, ilk sıcaklığının çıkması için birkaç dakika beklenir ve iyice soğumuş olan şerbet kaşık kaşık üzerine dökülür. (dökerken cos cos sesleri geliyorsa doğru yoldasınız :)

Not:
  • Şerbetin soğuk tatlının sıcak olması gerektiğine dikkat edin.
  • İç malzemesine tarifte olmayan irmik, yumurta vs eklemeyin :)
  • Gelecek iltifatlara hazır olun :)

31 yorum:

  1. Canım benımkılerde benden kalburabasma ıstedıler.Ellerıne saglık cok nefıs gorunuyorlar.Sevgıler..

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel, leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık.Bende bir izmirli olarak çok severim.Bayramda yapmayı düşünüyorum.
    Afiyet olsun.Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Vallahi serbetli tatli yapma konusunda özürlüyüm...bende bayramlarda pasta filan sunuyorum.Ama tarifi öyle bir anlatmissinki insanin yapasi geliyor.Pardon..! geldi bile.Beni epey bir cesaretlendirdin.Tabiki senin tarife sadik kalip hic bir ekleme yapmayacagimada söz veriyorum..
    Neticeyide hafta sonu bildiririm.
    Berlinden sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Egeciğim tam bir İzmir söyleyişi kalburabasma bizde evde böyle söylüyoruz ellerine sağlık iyi bayramlar diliyorum sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık arkadaşım, en kısa zamanda yapıp bloğumda yayınlayacağım. Tabiki kaynak belirtmek şartıyla...

    YanıtlaSil
  7. Elinize saglik cok guzel gozukuyor.Bu tatliyi babannem o kadar guzel yapardi ki, yasadigi Izmirdeki sirin koyde.Cok iyi hatirladigim bir ayrinti o icine arti olarak odun kulu koyardi. Kulu suyla karistirir cokmesini bekler ve uzerindeki duru suyu kullanirdi. Aklima dusurdunuz tarifi denemeliyim, kul ile ayrintiyi halamdan ogrenmeliyim :))

    YanıtlaSil
  8. Canım İzmirliyim 20 yıldırda kalburabastı yaparım hamuruna 1 avuç irmik ve bir avuçta un haline getirilmiş ceviz tozu atarım ve tadına doyum olmaz tarifini ister herkes bu bizim yaptığımıza benzemiyor derler işte bu da benim sırrım

    YanıtlaSil
  9. SELAMLAARR, FACETEN BAKTIM VE GELDİİM :) ELLERİN DERT GÖRMESİN. GÜZEL ANLATIMINA DA TEŞEKKÜRLER. LİSTEYE ALDIM BAKALIM. LİSTEDE GİDEK KABARIYOR İYİ Mİ :)
    SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  10. Sunumunuz çok çok güzel!Ellerinize sağlık!
    Sevdiklerinizle birlikte nice sağlıklı, mutlu bayramlar geçirmeniz dileğiyle!

    YanıtlaSil
  11. Sevgi söze dolarsa dua olur, dua Allah'a ulaşırsa nur olur, aynı yolda birleşen dualarımızın nur'a dönüşüp Rabbimize ulaşması dileği ile Bayramın Kutlu Olsun.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Ozay, Fuat Bey, sadeceyemek çok teşekkürler...

    Serap, sonucu merakla bekliyorum.

    Minecim sana da iyi bayramlar.

    Zencefil ve tarçın umarım dener ve beğenirsin.

    Peri, ayrıntıyı öğrenince biizmle de paylaşır mısın? :)

    Özlem sırrını paylaştığın için teşekkürler :)

    Ümmü Abdullah hoşgeldin, her zaman bekleriz :)

    Mutlulukmutfaktagizlidir, çok teşekkürler, size de iyi bayramlar.

    Fatoş, ben de senin bayramını kutluyorum.

    YanıtlaSil
  13. İzmirin en güzel tatlılarından Kalburabastı, ananem çok yapardı, paylaşımınız beni eskilere götürdü, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar ege hanım.Kalburabastı tarifinde tarçın ölçusu yazmamışsınız. Siz bu malzemeye ne kadar tarçın ekliyosunuz rica etsem cevaplarmısınız.

    YanıtlaSil
  15. Sueda, iç malzemedeki şeker ve tarçın sadece aroma vermek için o yüzden göz kararı ekliyorum. 1 çay kaşığı yeterli olacaktır. Şimdiden kolay gelsin :)

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Ege sen benim çok yeni keşfimsin. Bu güzel tarifin için seni kutlarım Bende izmir'i ve izmir günlerini yazıyorum çoğunlukla kalbura bastı taridin için kutlarım benim çocukluğumda mısırözü yağ yoktu bu yüzden zeytin yağının yanında eritilmiş tereyağ kullanılırdı ve sütün içine biraz yanmış meşe odunu külünden yapılan küllü su konulurdu. Bak bir gün böylede dene . Senin tarifini önümüzdeki hafta yaşayacağımız Mübarek kurban bayramı tatlısı olarak yapacağım. Belki bu yorumu farketmeyeceksin bile çünkü tarifin ve benim yorumum arasında yıllar var.. Ama ben yinede şimdiden bayramını kutluyorum. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  17. bene aydında uzun süre yaşamış birisi olarak aydınlılar buna 1çay bardagı irmik ekliyorlardı mükemmel oluyordu bende devamlı yapıyorum süper bi tatlı

    YanıtlaSil
  18. elinize sağlık....mısır özu yeine ayçiek yağı olur mu acaba....mısır -özu kullanmıyorumda.olmaz ise gidip alacağım bu harika tatlı için..............:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi olur kullanabilirsiniz, kolay gelsin :)

      Sil
  19. ayrıca bardak ölçüleri 200mmlik standart bardak değil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aynen 200 ml'lik klasik su bardağı.

      Sil
  20. ellerine sağlık bende 2 yağ bir yoğurt koyuyorum harika oluyor

    YanıtlaSil
  21. Bu bayramki tarifimi buldum. Sevgiler. :)

    YanıtlaSil
  22. Elinize sağlık, çok güzel görünüyor. Misafirlerime yapıcam acaba bu ölçülerle kaç tane çıkıyor? Tepside görünen kadar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tepside görünen yarım ölçü, tam ölçü ile 30 civarı çıkıyor tabii boyutuna göre sayı değişebilir.

      Sil
    2. Teşekkür ederim...

      Sil
  23. Kalburabastı tarifi arıyordum..sabahleyin senin tarifini buldum..çünkü margarinle yapıyordum eskiden..sıvı yağla olanı var mıdır dedim ve karşıma senin tarifin çıktı..Bugün pişirdim ve harika oldular..Bloğuma bakarsın..yardımın için teşşkrler..benm için önemli olan yağ meselesiydi ve diğer bir ayrıntı da tarçındı..enfes oldu..Sitemde yayınladım..svegilerimi yolladım..

    YanıtlaSil

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!