14 Eylül 2010 Salı

Pişi / Hamur Kızartması


Her zaman derim anne yemeği gibisi olmaz... Bu pişiyi de anneciğim bizi ramazan öncesi kahvaltıya çağırdığı bir sabah hazırlamıştı. Kahvaltıyı oldum olası severim hele böyle özel lezzetler olunca... Bir de sevdiklerin yanındaysa daha ne olsun... Yaz sıcaklarında kızartma biraz ağır olur diye düşünsem de afiyetle yedim, anne elinden çıktığı için herhalde ağır filan gelmedi :) Sizin için hemen tarfini not aldım, belki siz de kahvaltı ya da çay saati için hazırlamak istersiniz...


Malzemeler:
  • 1 su bardağı sıvı yağ (yarısı mısırözü yarısı zeytinyağı)
  • 2 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
  • Sıvı yağ (kızartmak için)
Yapılışı:
  • Sıvı yağ ve süt karıştırılır, tuz ve kadartma tozu eklenmiş un yavaş yavaş sıvı karışıma eklenir.
  • Poğaça hamuru gibi oluncaya kadar un eklenir, yoğrulur. (hamur ne sert ne de yumuşak olacak)
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır, elle yassılaştırılır.
  • Hamur parçaları kızgın yağda her iki tarafı da çevrilerek kızartılır.

Not:

  • Vaktiniz varsa hamuru üzeri kapalı olarak 10 dakika kadar dinlendirin, yoksa da sorun olmaz :)
  • Yağ kızmadan hamuru atarsanız çok yağ emer.
  • Kızartırken başından ayrılmayın, çok çabuk kızarıyor.
  • İsterseniz içine peynir, kavrulmuş kıyma, patates gibi iç malzeme koyup kapattarak kızartabilirsiniz.
  • Sade yaparsanız kahvaltı dışında mesela çay saatinde yanında peynirle servis edebilirsiniz.
  • Merdaneyle açıp (çok ince olmayacak şekilde) kalıpla ya da bıçakla kesip (mesela kare kare) şekilli de yapabilirsiniz.
  • Farklı bir lezzet için hamura çörek otu ekleyebilirsiniz (Oktay Ustamda görmüştüm, bardakla kesip halka halka kızartmıştı)

4 yorum:

  1. blogunuzu henüz keşfettim,bir İzmirli olarak üzücü bir durum benim için bu,bir kayıp.yakın zamanda ben de yemek blogcularına katılmayı planlayan biri olarak,hemşehrimi ve yemeklerimizi görmek beni çok mutlu etti.tebrik ederim ellerinize sağlık.
    anneciğinizin de ellerine sağlık,hamur kızartmalarınız muhteşem görünüyor yalnız buna pişi diyemeyiz bence,çünkü bizim İzmirimizin pişisi bildiğimiz ekmek hanuru kızartmasıdır,şahsen bayılırımmm! :)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Seçil Hanım, ziyaretinize ve güzel sözlerinize çok sevindim :) Umarım yakın zamanda sizi de aramızda görürüz :)

    Pişi denir mi denmez mi bilmem ama bu tarifle ekmak hamurundan daha lezzetli olduğunu söyleyebilirim, tavsiye ederim yani :)

    YanıtlaSil
  3. egecim anneciğinin ellerine sağlık anne tariflerini gördükce anne özlemim içimde daha çok artıyor ara sezon kaçablirmiyim diye kendimi kışkırtıyorum :9
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Yemekbiraşk, inşallah en kısa zamanda anneciğine kavuşursun :)

    YanıtlaSil

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!