10 Haziran 2010 Perşembe

Susamlı Tatlı Kurabiye

Bu kurabiyeyi yıllar önce bir arkadaşımda yemiş ve yer yemez vurulmuş hemen tarif arayışına girişmiştim. O zamandan beri de çok kez yaptım .Kavrulmuş susam harika bir tat veriyor, kıyır kıyır ağızda dağılan bir kurabiye. Mutlaka deneyin :)


Müge'cimle sohbet ederken onun da aynı kurbiyeyi yapıp blogunda yayınladığını öğrendim, ben gözden kaçırmışım nasılsa. Müge'cim de bu kurabiyeden övgüyle bahsediyor, onun tarifine de bakmak isterseniz şuraya bir tık.


Yiyen herkesin tarif istediği çok değişik bir kurabiye oluyor, kesinlikle denemenizi tavsiye ederim. Ben şimdi kalan son kurabiyeyi yemeye gidiyorum :)

IMG_9123

Malzemeler:
  • 5 yemek kaşığı şeker (1 çay bardağı)
  • 125 gr. yumuşak margarin ya da tereyağı
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 su bardağı susam
  • 1/2 su bardağı iri parçalanmış ceviz, fındık ya da fıstık
  • 2-2,5 su bardağı un
Yapılışı:

  • Susam ve ceviz, fındık ya da fıstığı teflon bir tavada yağ eklemeden rengi dönene kadar kavurun, bir yanda soğusun.
  • Şeker ve yumuşak margarini karıştırın.
  • Ardından sıvı yağı, susam ve cevizi ekleyin.
  • Yavaş yavaş unu ekleyerek yoğurun.
  • İstediğiniz şekli verin, tepsiye dizin ve 170-180 derecede yaklaşık 30 dakika üzeri hafif pembeleşene kadar pişirin.
  • Üzerine pudra şekeri eleyebilirsiniz.

Öneri ve notlar:

  • Ben bütün kurabiyelerimde tereyağı kullanıyorum, margarin yerine tavsiye ederim. Hem tereyağının margarine göre daha az zararlı olduğunu düşündüğümden hem de lezzette katkısından dolayı.
  • Kurabiyede yumurta ve kabartma tozu yok, unuttuğumu sanmayın :) Vanilya da yok susamın aroması yetiyor.
  • Ben hep kurabiyelere ekleyeceğim fındık, ceviz vs.yi kavurarak ekliyorum hoş bir aroması oluyor.
  • Yoğururken toparlanmayacakmış gibi geliyor, normaldir nerde hata yaptım diye ümitsizliğe kapılmayın :)
  • Narin bir kurabiye fırından çıkar çıkmaz dokunursanız dağılır, soğuduktan sonra servis edeceğiniz tabağa alın.

6 yorum:

  1. Arap bacı deyince daha esmer bir kurabiye bekledim. Ellerinize sağlık. Leziz bir görüntüsü var. Bende deneyeceğim.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Fuat Bey, aslında foto da göründüğünden bir ton daha esmer :) içi de daha koyu renkte kavrulmuş fıstıktan dolayı. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  3. Malzemeleri her an el altında bulunabilecek türden..fırsat bulduğum anda deneyeceğim umarım seninkiler kadar güzel olur:)
    ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Melikecim eminim çok güzel olacak :)

    YanıtlaSil
  5. Kurabiyeler nefis gorunuyor..bir hafta sonra okul tatile giriyor...sabirsizlikla denemek istiyorum susamin kavrulmus kokusu simdiden burnimda ....heralde dayanamayip bugun deneyecegim ...heralde ders calisirken kahveyle, cayin yaninda enfes olur....

    YanıtlaSil
  6. Deneyince sonucu da paylaşırsanız çok sevinirim. Derslerinizde kolaylık ve başarılar dilerim. Sydney'e sevgiler...

    YanıtlaSil

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!