20 Mayıs 2010 Perşembe

Zeytinyağlı Enginar Dolması

Enginar dolması

Enginarın faydaları hepimizin malumu... Ben de mevsimi geçmeden bu tarifi yayınlamak istedim, epeydir arşivde bekliyordu :) Enginar dolması Ege'de, özellikle de İzmir'de yapılan bir yemek bildiğim kadarıyla. o yüzden ayrıntılı anlatmaya çalıştım.  Aslında yapılış aşamalarını da fotoğraflamak istiyorum, ama bu sefer olmadı, belki bir dahakine... Her ne kadar yapılışı zahmetli görünse de denemeye değer. Deneyeceklere kolay gelsin :)

Malzemeler:
  • 4 adet orta boy enginar (yapraklı)
  • 1 adet soğan
  • 1 adet limon
  • 2 çay bardağı pirinç
  • İstenen miktarda nane, dereotu, maydanoz
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • İstenen baharatlar (karabiber, yenibahar vs.)
  • Tuz
  • Su
Yapılışı:
  • Enginarların sap kısmını kesin, yapraklarının dışındaki kart kısmları koparın.
  • Enginarın ortasındaki yapraklardan kopararak ortasını açın, tüylü kısmını bir kaşık yardımıyla temizleyin.
  • Enginarın iç kısmına limon sürün (kararmaması için)
  • İç harcı için soğan ince ince doğranır, pirinç, yeşillikler,zeytinyağı,  tuz ve baharatlar eklenir.
  • Enginarlar yıkanıp içlerine harç doldurulur. (isterseniz harcı sadece ortaya değil yaprakların arasına da koyabilirsiniz, biraz uğraştırır ama güzel de görünür.)
  • Enginarlar derin bir kaba alınır, tencerenin yarısından biraz geçecek kadar sıcak su eklenir.
  • Kısık ateşte 40-45 dakika pişirilir. 
Enginar dolması

  
Öneriler:
  • Enginar alırken ağır ve sert olanları, yaprakları kapalı olanları tercih edin (daha tazedir)
  • Enginarları birkaç gün taze saklamak için çiçek gibi suya koyabilirsiniz.
  • Enginarın sapını bıçakla kesmek yerine elle kırarsanız lifleri temizlemek daha kolay olur.
  • Temizlediğiniz enginarların kararmasını önlemek için limonlu suda bekletebilirsiniz.
  • Enginarın saplarını pişirmeden az evvel kesin, önceden kesip bekletmeyin, (o zaman tazeliğini kaybeder.)
  • Enginar pişerken biraz limon suyu ya da bir dilim limon eklemeniz yine enginarların kararmasını önleyecektir.
  • İsterseniz dolma harcına kuş üzümü ve dolmalık fıstık da ekleyebilirsiniz.

9 yorum:

  1. Elinize sağlık. Ben de bloğumda yapılışı ile yayınlamıştım. Diğer illerden arkadaşlardan çok hoş yorumlar aldım.Ege de olmak büyük bir şans her sebzeyi rahatlıkla bulabiliyoruzx.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Pek severim kendilerini. Olaydı şimdi şuracıkta (gerçi geç oldu ama) yerdim afiyetle...

    YanıtlaSil
  3. nefis görünüyor canım ellerine sağlık bizdede enginar çok tüketilir
    sevgiylekal

    YanıtlaSil
  4. Mine, haklısın Ege'de yaşamak büyük şans bunu pazara her gittiğimde bir kez daha hatırlıyorum :)Benden de sevgiler.

    Tijen, aynen ben de çok severim, enginarla yapılan her yemeği, salatayı :)

    Hande, çok teşekkürler, sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Güzeldir gerçekten bende Bodrumdayım ve burada tanıdım bu tadı :) ellerine sağlık bende beklerim...

    YanıtlaSil
  6. Ah Bodrum :) Hele kışın ve baharda ne de güzeldir... Bodrum'un da harika lezzetleri var... Ziyaretiniz için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  7. Zeytin, çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Güzel ve sağlıklı bir yemek olmuş, elinize sağlık

    YanıtlaSil

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!