İzmir Köfte

İzmir köfte

İzmir'in meşhur yemeklerinden biri de köftesi... İzmir'in olduğu kadar ilçelerinin de köfteleri epeyce ünlü Tire köftesi, Ödemiş köftesi, Bergama köftesi gibi... İzmir köftede, köftenin yapılışı bildiğimizden farklı değil, ancak özelliği fırınlanmadan önce hafif bir kızartma işleminden geçmesi. Lezzeti katan da bu sanırım. Kesinlikle denemelisiniz. İftar sofralarınız için de güzel bir alternatif olacağını düşünüyorum.

Not: Gezi yazılarıma gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederim, ramazandan sonra bu yazılara devam edeceğim. Ramazan ayının gelmesi dolayısıyla gezi yazılarıma ara verip iftar ve sahur alternatiflerine yer vermeye çalışacağım. Kısmetse çarşamba günü, yani ilk iftarda misafirlerim olacak. İftar daveti konusunda fikir vermesi için hemen ertesi gün menüyü ve tarifleri yayınlamaya çalışacağım.

Bu konuda sizin de fikirlerinizi almak isterim. Ramazanın ilk gününde sizin menünüzde neler olacak ya da siz misafir olsaydınız ne yemek isterdiniz?

Bu vesileyle şimdiden hepinize sağlıklı, huzurlu, bereketli, hayırlı ramazanlar dilerim.
Malzemeler:
  • 4-5 adet patates
  • 500 gr. kıyma
  • 1 adet büyük soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • Tuz
  • İstenen baharatlar (kimyon, karabiber, yeni bahar vs)
  • Sıvıyağ (kızartma için)
Sosu için:

  • 1 domates
  • 1-2 yeşil biber
  • 1-1,5 yemek kaşığı salça
  • Su
    Yapılışı:
    • Patatesler yıkanır, soyulur,  elma dilimi şeklinde kesilir, tekrar yıkanıp, süzülmesi beklenir.
    • Soğan ve sarımsak rendelenir.
    • Kıyma, tuz ve baharatlar da eklenerek iyice yoğrulur, şekillendirilir. (Vakit varsa ağzı kapalı olarak dolapta dinlendirilir.)


      • Ben genelde köfteleri fazlaca hazırlayıp dondurucuda saklamayı tercih ediyorum, pratik oluyor.





        • Önce patatesler, ardından köfteler kızgın yağda hafif kızartılır. (fırında tekrar pişeceği için patatesi de köfteleri de hafifçe sadece rengi değişecek ve lezzet verecek kadar kızartıyoruz.)

          

        • Fırına girmeye uygun bir tepsiye önce kızarmış patatesler, daha sonra da üzerine köfteler dizilir.  

        • Üzeri halka halka kesilmiş domates ve uzun uzun doğranmış biber dilimleriyle süslenir.
        • Salçayı sıcak suyla biraz açarak yemeğin üzerine gezdirin. (ekleyeceğiniz su pişirdiğiniz tepsinin yarısına kadar olmalı, hatta biraz sulu olmasını tercih ederseniz yarıyı biraz geçirin.) 
        • 180 derecede yaklaşık 15-20 dakika üzerindeki domates ve biberlerin rengi değişene ve suyunu çekene kadar fırınlayın. 
        İzmir Köfte

        Yorumlar

        1. Ellerine saglik. Nefis görünüyor. Ben de ramazan da devam etmeyi düsünüyorum. Artik o gün ne yemek pismisse. Sevgiler...

          YanıtlaSil
        2. Nesrin hanım, çok teşekkürler...

          YanıtlaSil

        Yorum Gönder

        Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!

        Bu blogdaki popüler yayınlar

        Patates Buğulama

        Sarmaşık Kavurması

        Ege Usulü Zeytinyağlı Kabak